onsdag 27 februari 2013

Sjuk i stället för snickeri


I stället för att lära mig hur man sinkar som mina klasskompisar får göra har jag dragit på mig en sjukdom i helgen och eftersom vi i skolan bara har tre veckor med trä så ville jag gå till skolan även om jag inte riktigt mår bra... Det var ett stort misstag.
Klasskompisarna väntar på genomgång av sinkning

Jag hyvlade på och lyssnade inte när kroppen sa emot och när jag kom hem fick jag ligga i sängen hela resten av kvällen. Jag värk i hela kroppen så mycket att jag mådde illa och fick prickar framför ögonen. Värktabletter hjälper inte heller, men det förrädiska är när man legat still i en timme och tror att det kanske har gått över men det är bara önsketänkande för så fort jag rör mig igen börjar det om igen, klarade inte ens att värma mat åt mig själv.

Mina fulaste raggsockor när jag är sjuk i lägenheten
Idag har jag kunnat röra mig men inte haft orken att gå till skolan, dessutom har jag blödigt näsblod ungefär fem gånger, jag antar att näsan blir irriterad av allt snytande. 

Det känns som om jag faller samman. I morgon får jag skjuts hem till Göteborg igen och på fredag kommer pojkvännen ner och tar hand om mig. 

söndag 24 februari 2013

Mönsterstickat hårband


Jag har stickat ett hårband eller vad man nu kallar dem. Mönstret såg jag på bild på Pinterest och upptäckte senare att det fanns som gratis mönster att ladda ner där! Men mitt mönster är byggt på det med några små ändringar.
Jag har använt 140 maskor och stickat runt vilket blir 5 mönsterrapporter, jag har använt stickor nr 3 och börjat och avslutat med en liten kant som jag sedan vikt ner som en fåll.
Jag har velat ha ett hårband ett tag nu eftersom jag nästan alltid har mitt hår uppsatt och det krånglar alltid till mössan och sitter obekvämt dessutom börjar det bli lite varmare nu och man behöver inte en hel mössa. Jag är ganska nöjd med detta hårband och att de matchar mina handledsvärmare, det är faktiskt exakt samma garn. Jag är väldigt förvånad över hur långt det här garnet har räckt, jag skulle gissa på att de skulle räcka till ett par till vantar. 
Några i klassen ville åka till Kampes ullspinneri igen så jag hakade på. Jag har hamnat i en mönstersticknings fas. Jag passade på att köpa tre snygga garner som jag tror skulle bli väldigt bra komplementfärger till nåt mönsterstickat jag funderar på att sticka med lite fler färger kanske bara som små detaljer men jag tror det skulle lyfta ett mönster ganska mycket.

torsdag 21 februari 2013

Smide och hälsa

Vi har haft två dagar smide på utbildningen. 


Att smida är inte riktigt min grej, läsåret 2004-2005 gick jag en smides utbildning i Kramfors och just då mådde jag inte så bra i kroppen. Antagligen av flera orsaker men för mig kändes det som en sån stor lättnad, när jag slutade smida. Det bästa sättet jag kan förklara det på är som när man varit i ett rum med ett svagt brummande som man inte märker förrns det stängs av. Men jag ångrar inte året och det känns tryggt att veta att man kan om man skulle behöva.
Veronica och Carolina i Julius Petterssons smedja utanför Mariestad.

Smide är en intressant teknik men om jag kommer på något smitt jag bara måste ha kontaktar jag nog hellre någon av mina smides vänner. Det genererar jobb desutom. Don't do it yourself


Foto: Marie Rimme. Eld korg utanför smedjan på Sätergläntan.


tisdag 19 februari 2013

Handledsvärmare och vantar


Nu har jag gjort klart mina mönsterstickade handledsvärmare eller ska man kalla dem torgvantar? Modellen har jag fått från Clara stickar, vi går på samma utbildning (Ledarskap i slöjd och kulturhantverk). Men mönstret har jag tagit ur en bok se mitt inlägg om Mönsterstickat och plektrum...


 Det slog mig nyss att det betyder att jag stickat dessa på lite mindre än två veckor. Jag har aldrig reflekterat över hur fort jag stickar men dessa har känts som om de gått fort men nu vet jag faktiskt mer exakt. Att veta precis när man börjat verkar är nåt jag aldrig upplevt förut, bloggandet visar sig ha fler fördelar än jag trodde.

Utifrån dessa har jag också testat ut ett vantmönster som jag tror kommer att funka och förhoppningsvis väljer Kusinen ett av de tre förslag jag ritat.
Annars har jag en och annan som jag själv skulle kunna tänka mig och en av klasskompisarna har redan bett om ett av mönstren till sig själv. Jag kommer lägga upp dem här allt eftersom.

lördag 16 februari 2013

Sen alla hjärtans dag


Alla hjärtans dag är redan förbi men förra helgen bakade jag cupcakes med tanke på dagen och eftersom jag var lite extra kärleksfull gjorde jag röd glasyr. Cupcakesen är av en morotskaka som blir fantastisk god varje gång jag gör den men receptet funkar tydligen inte som muffins. De är goda men de fastnar i papprena och blir lite för luftiga. Men fina blev dem, även om jag inte är särskilt bra på spritsning än, meningen var att de skulle se ut som rosor.

Dekormålning


På utbildningen har vi haft precis haft en tredagarskurs i traditionell dekormålning. Det har varit fantastiskt roligt. 

Här är tre pannåer. Den som står upp på högkant har jag målat med nävamålning och björkimitation. Den i fönstret ska föreställa sienna marmor och ekimitation. På bordet ligger en påbörjad Carraramarmor och under plasten en påbörjad mahogny imitation.

Vi fick också blanda egen linoljefärg och jag fick mersmak. Jag skulle vilja prova göra lite mer saker kanske måla om en och annan sak här hemma. Jag kan också tänka mig att jag kanske kommer att prova på att blanda några pigment i nagellack i framtiden.

Läraren Tom Granat visar hur man målar så det ska se ut som mahogny, han gör att det ser lättare ut än vad det är. Tittar på gör klasskompisarna Eva-Karin, Malin T och Carolina


torsdag 7 februari 2013

Mönsterstickat och plektrum



När jag vill hitta något snyggt stickat mönster brukar jag ofta bläddra i två böcker jag har om Lettiska vantar. De är fantastiska med massor av bilder på vackra vantar med många härliga mönster. Jag använde dem när jag skulle prova mönstersticka för första gången. Jag hittade ett mönster jag gillade sedan rita jag ut det på ett papper och stickade en mössa. Jag älskar mönstret och framför allt den gröna i gröna tonen som kommer fram snyggare i dagsljus.


Jag har dock upptäckt att mönstret till den orange blåa mössan jag planerat att sticka inte kommer att funka till de garnerna jag köpt, antingen får jag köpa nytt garn i rätt kvalitet eller så måste jag bygga ut mönstret. Vi får se vad jag väljer men under tiden så stickar jag lite vantar, jag har lovat min kusin att sticka svarta och gröna vantar i något snyggt mönster och jag har skissat på en massa snygga idéer men innan jag börjar med något mer avancerat tänker jag sticka ett par till mig i ett enkelt mönster som inte är så viktigt att mönsterpassa för att testa vilken form den kommer att få. De kommer att bli svarta och lila i ett annat mönster jag hittat i samma bok. Jag har precis börjat och det ska bli spännande att se hur mönstret växer fram.
Idag var det dessutom releasefest för den omgjorda hemsidan 365 saker du kan slöjda. Jag har gjort flera olika beskrivningar till den sidan och nu är den omgjord så att det ska bli lättare att hitta och navigera på sidan.

En av mina favoritbeskrivningar jag gjort till den sidan är hur man gör plektrum  av plastförpackningar.



måndag 4 februari 2013

Ny lounge möbel och planer på mössa


Idag har jag softat i min extra lägenhet i Mariestad och suttit i min nya lounge möbel och framför allt skissat på en ny stickning. 

För någon vecka sedan åkte jag till Kampes ullspinneri som ligger 10 minuter från skolan med bil. Där köpte jag på mig sex härliga härvor med garn, dels till ett par vantar som jag lovat sticka till min kusin men också till en mössa till pojkvännen. Av någon anledning älskar han färgkombinationen orange och blått och på Kampes hitta jag två perfekta färger av denna underliga kombination. Nu har jag ju självklart ingen bild på garnerna då de är i min lägenhet i Göteborg men under dagen har jag i alla fall försökt förverkliga min idé som jag har haft groende sedan jag såg en väldigt intressant tatuering på pinterest.

Detta är i alla fall min översättning av det till ett mönster.





















Och här är inspirations bilden.
http://pinterest.com/pin/95701560801859936/






lördag 2 februari 2013

Kexchoklad naglar

Jag börjar denna blogg med att prata om naglar och min skola....
Under en kurs på Ledarskap i slöjd och kulturhistoria fick vi i uppgift att göra en processritning och då valde jag att göra en beskrivning på hur man gör en kex choklad manikyr, som den här 

Så här blev min beskrivning
Sida 1
Sida 2


Vill man kolla mer på naglar kan man gå till min andra blogg. Siljes Naglar