torsdag 30 maj 2013

Täljda nyckelringar

Varje gång vi åker till stugan i Norge står vi vid nyckelskåpet och försöker komma ihåg vilka nycklar det var som gick till stugan. Nu behöver vi inte fundera på det längre för jag har täljt en nyckelring till varje set med nycklar som vi har, totalt 3. Jag gjorde dem också i olika färger för att man lättare ska ha koll på vem i familjen som har vilken nyckel. Texten är karvsnittad med kniven jag köpte av Sune Oscarsson för en tid sedan och färgen är egenblandad från pigment.

söndag 26 maj 2013

Present och årsmöten

I helgen var jag på årsmöte på Sätergläntan (skolan där jag studerade traditionell vävning), både Sätergläntan och SHR (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund) hade årsmöte, jag är inget ombud men jag satt i båda styrelserna. Jag säger satt för nu är jag bara suppleant i Sätergläntans styrelse. Men som tack för mitt arbete i SHRs styrelse fick jag ett fint paket med Svensk Slöjds logga på. Spännande. 
I paketet fanns den här fantastiska keramikskålen, för några år sedan representerade jag Unga slöjdare på ett årsmöte på Sätergläntan och höll en workshop där och som tack fick jag en liten skål i samma serie så nu har jag två. Men visst är den vacker.


Fotona är tagna mot skogen på Sätergläntan.

fredag 24 maj 2013

Sätergläntans vårutställning 2013

I helgen är det årsmöte för Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund (SHR), Sätergläntan (skola där jag studerade vävning) och Sätergläntans vänner. Inte nog med det dessutom hade eleverna på Sätergläntan vårutställning samtidigt. Det är alltid roligt att besöka skolan och titta på vad eleverna har skapat detta år. Utställningarna hade kalas tema för skolan fyller nämligen 90 år i år, så till fika fick man tårta, bulle och vaniljdröm.

Fikat under vårutställningarna
Denna tid på året är Sätergläntan riktigt vackert och det är lite nostalgiskt för mig att gå runt bland husen och se hur allt förändrats. I höger i bilden finns en liten prova på verkstad där jag satte mig en stund och täljde en smörkniv men mitt i allt så började en klocka ringa, rätt va det var sprang en smed nedför backen och börja hamra på ett städ... sen kom några tjejer och börja riva trasor och vips va det en hel orkester av slöjdare. Kolla på videon här, en riktigt flach mob.

Vy från nya elevhemmet
Nåt jag tyckte var extra fint med utställningen i år var att de blandat de olika slöjdgrenarna med varandra och ställde ut tillsammans. Det gjorde att de lyfte varandra lite extra.

Del av utställning i sticknings lokal. Bultan mattot hängandes, trä- och metall-föremål
Del av utställning i träs lokaler. Vävt tyg, skärbräda, smörkniv och Leksandsband.


Jag vet inte vem som har gjort vad på dessa bilder men det är elever på Sätergläntan våren 2013

onsdag 22 maj 2013

Takstolar i 1100-tals kyrkor


En av våra lärare här på skolan, Kina Linscott håller just nu på att forska om gamla kyrktak, och då menar jag GAMMLA dessa är från 1100-talet det är alltså på medeltiden strax efter att Sverige har blivit kristet. Vi i klassen fick möjlighet att följa med henne upp på kyrkornas innertak och titta på några av dessa takstolar som ofta är gömda över kyrkornas valv som kommit upp senare (eller ja tidigare beroende på hur man väljer att se på tid).
Här står Kina i Forshems kyrka och berättar om konstruktionen.

Här tittar Eva-Karin på stockarna, alla stockar är huggna och skavda med yxa så de blir lite böljande men nästan hyvlade.

Här klättrar veronika ut igen. Detta var det taket som var lättast att ta sig upp på.

Men vi behövde inte bara krypa runt i mörka kyrkorum vi fick även en guidning i Vanhems klosterruin. 

Vi fick också guidning inne i klosterkyrkan dit är vi på väg nu.

Detta är Gökhems kyrkas takstolar.  De sitter sjukt nära varandra och är till och med utsmyckade. I mörkret kan man utskilja Ingrid och Kina när de börjar klättra in i konstruktionen.
Här pekar Kina ut intressanta detaljer och hur allt sitter ihop och hur alla delar huggits ut i ett stycke.

Här kan man se lite av mönstret som bildas i stockarna

Sara sticker upp ett huvud för att illustrera storleken på det hela.

måndag 13 maj 2013

Nagellackskorkar som torkat fast


Jag vet inte om alla är som jag men för mig har det hänt relativt ofta att nagellackskorken torkar fast i flaskan. Det beror på att jag inte rengör flaskorna regelbundet men efter att ha haft problemet några gånger har jag blivit mer noggrann på att rengöra mina flaskor.

Det finns många orsaker varför man bör göra detta ofta. Dels så att inte korken ska fastna eller för att minska risken för att torkade nagellacks bitar kan fastna på borsten. Men det viktigaste är faktiskt för att förlänga livet på nagellacken för om det är massa lack i vägen stängs inte korken ordentligt och då finns det risk att det kommer ner luft i lacket som kan torka ut det och göra det så där tjockt, klumpigt och tråkigt att använda.

Jag försöker numera rengöra mina flaskor efter varje manikyr och använder vanlig bomull och nagellacksremover och gnuggar runt kanten, det går fort och om det kan förlänga livet på nagellacket är det så värt det.


Vad gör man då om olyckan är framme och korken fastnat så det inte går att få upp?

Jag brukar spola rikligt med hett kranvattnet på korken. Tanken är att värmen ska gå igenom korken som sedan mjukar upp lacket runt kanten. Detta kan ta lite tid beroende på hur mycket lack som samlats på kanten och hur tjock korken är men det kan ta flera minuter, men efter det är flaskan jättelätt att öppna.

fredag 10 maj 2013

DIY Foundation

Jag har alltså gjort min egen Foundation.
I veckan har jag jobbat mycket med färg i måleriet på skolan, framför allt har jag gjort egen färg av olika pigment. Det är jättelätt att göra egen linoljefärg man tar lika mycket pigment som olja i en mortel och så river (= mortlar) man färgen tills den blir jämn och alla pigmentpartiklar fått en egen regnkappa av olja. Detta kan dock ta en väldigt lång stund, minst en kvart men gärna en timme.

När jag rev lite grundfärg (zinkvitt) förra veckan så blev det ganska kladdigt och jag fick en hel del färg på händerna när jag försökte gnugga ut det så la det sig som en fin vit yta och jag tänkte på en gång på foundation, Jag har letat foundation ett tag nu men har svårt att hitta en bra färg och en bra formella för min torra hy så på tåget hem till Göteborg gjorde jag lite efterforskningar och på Shenet hitta jag precis den informationen jag behövde!

Zinkoxid"Vanligt täckande färgämne i hudvårdsprodukter, från fett teatersmink till ansiktspuder (10-15 % eller mer). Löst ansiktspuder som idag säljs som mineral make up kan bestå av i nämnd ordning glimmer, zinkoxid och färgpigment. Fördelar: Ökar ljusreflektionen, solskyddande, förbättrar puders häftförmåga, förändrar inte färg, täcker relativt bra (laserande), kompletterar titandioxid bra. Nackdelar: Har en kall blå ton, är i längden för uttorkande."
Hmmm uttorkande passar ju inte särskilt bra för mig som redan är väldigt torr, men vi använder ju tittanvitt också.
Titanoxid:  "Det mest använda pigmentet av alla i kosmetika. Ensamt ger det en blåktigt vit ton och håller inte alltid färgen när det kommer på huden. Det kombineras därför ofta med zinkoxid, t. ex. 20 % zinkoxid och 3 % titandioxid, men så mycket som 10-15 % titandioxid kan ingå i en puderblandning. Titandioxid är också det mest täckande av alla vita pigment - täcker fem gånger bättre än zinkoxid - vilket gör det till en idealisk bas för färgade pigment. Bara med titandioxid kan man få riktigt täckande färger och pastellfärger"

Det tog några dagar efter min efterforskning för att jag skulle prova. Jag köpte mandelolja som är välkänd för att vara bra mot huden, alla pigment hade jag redan hemma (för målning)

Jag använde
Titanvitt
Guldockra
Bränd terra
Brun umbra
Mandelolja
Lavendel eteriskolja


Jag började med att riva de olika pigmenten för sig ihop med mandelolja i en stor mortel, jag gjorde extra mycket titanvitt  eftersom det skulle bli basen, jag hade i lite extra olja i den så den inte skulle bli för täckande. Sedan hällde jag över färgen i olika plastkoppar.
Jag la tillbaka den titanvitta blandningen i morteln och började droppa i de andra färgpigmenten lite åt gången, dock gick det åt mer än jag trodde. Jag provade på min hud många gånger och försökte justera färgen lite gulare, lite rödare eller lite mörkare och till sist fick jag en färg där jag kunde nöja mig den syns knappt på huden alls och den gör att mitt ansikte ser ut att hänga ihop med resten av kroppen. När jag hittat färgen jag var nöjd med hade jag i lite lavendel olja dels för att det luktar gott men också för att det ska vara ett konserveringsmedel. Sedan mortlade jag den en timme extra för att vara säker på att allt var ordentligt blandat och pigment partiklarna var så små som de kunde bli. 

Sedan hällde jag över allt i en ren flaska. 
TIPS: Använd tratt, jag fick foundation över hela diskbänken, det är både surt för det är jobbigt att städa upp men också så vill man ju inte slösa på sin foundation som man arbetat så hårt på. 


Varning: Jag är ingen expert på det här och ingen kemist heller och jag har använt färgpigment för målning som inte gått igenom samma koll som pigment för kosmetika. Gör detta på egen risk. Jag gör detta på egen risk i alla fall och hoppas att det inte är nå restprodukter i pigmenten som kan vara skadliga.

Den här fonationen är jättebra för mig med torr hud, oljan sugs in i huden och det känns fräsch och återfuktande hela dagen. Om jag blir lite blank i pannan mot slutet av dagen gör det mig inte så mycket då det räcker att pudra lite för mig. Men om man har fet hy eller blandhy kanske man ska använda mer zinkvitt i (som dessutom kan vara bra mot finnar) och pudra lite mer.

Foundationen är jätte dryg, man behöver bara litegrann, dock är den väldigt lättflytande och bör skakas kraftigt innan användning.
Men färgen är helt perfekt för mig

Bild 1: En droppe utdragen på armen. Bild 2: Droppen insmord 


tisdag 7 maj 2013

Tälj- och knivdag


I helgen var det Slöjd och hantverksmässa på Nääs jag övertalade Calle om att skjuta upp sin träning och åka dit med mig i stället. De hade allt möjligt där men de jag var mest nyfiken på var knivarna, de hade värsta knivsutställningen och ett helt hus fullt av knivar av alla sorter.
Men jag var ju bara intresserad av täljknivar. Men så sprang jag på Sune Oscarssons bord med knivar och han sålde ut en massa olika begagnade knivar han har hållit en hel del kurser men ska sluta med det nu och då säljer han ut sina kurs knivar. Jag köpte de här tre skönheterna.

Jag har täljt lite på skaften, dels för att tälja bort hans märke (vill inte ha någon annans namn på mina knivar) men också för att justera handtaget efter min hand. Jag är särskilt nöjd med kniven längst till höger, den har så härligt blad och är perfekt till små detaljer

På söndagen åkte vi till Mariestad och vi satt och provtäljde lite, Calle fick mersmak för karvsnitt så kanske kan jag få med honom på en kurs på Sätergläntan någon gång i framtiden. Det var så skönt att sitta i solen med fötterna upp och små tälja lite på en pinne jag kanske kommer att göra detta till en trevlig sysselsättning i sommar ute på olika platser. Har man en liten kniv borde det ju inte vara så olagligt?


Dessa fina fodral är gjorda av ett juicepaket på samma sätt man gör med näver bara det att jag inte hade något näver tillhands, man tager vad man haver.