onsdag 24 juli 2013

Att klippa av sig håret.

Innan vi åkte på semester klippte jag av mig håret, Väldigt mycket hår. Jag han dock inte riktigt med att posta nåt på bloggen om det men nu kommer en riktig post om det.
Jag har haft väldigt långt hår väldigt länge men på sistone har jag tröttnat på att det alltid är i vägen, trasslar in sig i allt eller ligger som en varm päls över ryggen när det är utsläppt därför har jag nästan alltid haft det uppsatt i en knut bara för att hålla det borta.  Det är nåt jag tänkt på länge och funderat över och nu har det blivit verklighet.

Jag har pinnat massor av kortare frisyrer på Pinterest och de tog jag med mig till den enda frisören som jag besökt på 10 år och vi prata om vad som skulle passa mig och det här var vad vi kom fram till.
Jag är jätte nöjd, jag tycker att frisyren passar mig väldigt bra och det är så himla lättare att göra allt.... typ som att ta på sig ryggsäck utan att fastna i allt.
Det här är en före och efter bild på hur mitt hår såg ut innan och hur det ser ut nu.
Här är två före bilder 
Här är alla de bilder som frisören tog åt mig när jag fortfarande var där.tisdag 23 juli 2013

Semester på Hytta

Jag har haft en väldigt trevlig och framför allt lugn vecka med Calle i Norge. Vi åkte till hytta och där har vi egentligen inte gjort något vi sov, fiskade och badade i bland gömde vi oss från värmen i skuggan av en liten tall. 
Det var väldigt soligt men det blir lite väl varmt när solen ligger på hela dagen och kvällen 
Man kan ju inte klaga på utsikten 
Utsikten blir lite bättre med vattenmelon, ölen är Calles
Vi badade när det var vindstilla för då va vattnet varmast, det är kalla källor som rinner ner i heddalsvannet 
I år fick vi ingen fisk, jag tror de tog Calles turdrag förra året och nu får vi aldrig nåt mer igen. Kanske lika bra då varken jag eller Calle äter fisk, men släkten brukar ju bli glad
torsdag 11 juli 2013

Tuastårta recept

När någon i familjen fyller år gör vi alltid Tuastårta, Tua var fru till en barndomsvän till min far och hon hade tydligen alltid den här tårtan i frysen ifall hon skulle få besök och hon delade med sig receptet till min mor som har haft receptet uppskrivet i en väldigt väl använd kokbok så länge jag kan minnas. 

Tårtan är väldigt lätt att göra och man behöver inte så mycket ingredienser men den är makalöst god , den kanske inte ser ut att vara den mest spektakulära tårtan men den är fantastiskt god.
Man kan förvara tårtan i frysen under en längre tid om man skulle vilja men tårtan bör frysas minst en dag innan kalaset annars blir den för frasig. När gästerna kommer plockar man helt enkelt fram tårtbottnen ur frysen, kokar kaffe och vispar grädde så den blir fluffig men lätt rinnig och när man är klar har tårtan tinat och är klar för garnering och servering.
Min mor bakade alltid två tårtor när min bror fyllde år i februari och sparade den andra till när jag fyllde år i juli och det funkade utmärkt. Jag bakar också två på en gång dels om man får många gäster annars har man en tårta till övers om man får gäster en annan gång och vill flasha lite.

Receptet för två tårtor
Botten
100g Hasselnötter, malda
4 msk Kakao
8 Äggvitor
2½ dl Socker
Kräm
8 Äggulor
2½ dl Socker
2 dl Grädde
2 tsk Potatismjöl
200g Smör
2 msk Vaniljsocker


Mät upp hasselnötterna och mal dem med en mandelkvarn, (det går inte att hackar dem i en matberedare, de blir inte samma sak). Om man sätter fast en plastpåse med en gummisnodd på kvarnens munstycke blir det inge spill och underlättar vid nästa steg.


Blanda i kakaon i nötterna på det här sättet undviker man klumpar och det underlättar när man sedan ska blanda det med äggen.


Separera äggen och vispa äggvitorna och sockret till hårt skum tills det bildar toppar.

Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggen så att det blir jämnt fördelat men behåller så mycket fluffighet som möjligt.

Rita ut cirklar på bakplåtspapper vi har alltid använt våra djupa tallrikar som är ca 21 cm i diameter. Vi får plats med tre på varje papper.


Sätt på ugnen på 150 grader. Fördela smeten jämnt på alla cirklar och bred ut smeten lite över sträcken, grädda båda plåtarna på samma gång i en ca timme och byt plats på den efter halva tiden. Man vill att bottnen ska ha torkat och blivit lätt brun på kanterna. Undertiden bottnarna är i ugnen kan man göra krämen.

Kräm
I en kastrull häller du äggulorna, sockret, grädden och potatismjölet sjud krämen tills den tjocknar och rör kraftigt hela tiden för att undvika att äggen koagulerar och bildar klumpar.

När krämen är riktigt tjock tar du av kastrullen från värmen och tillsätter smöret och rör tills allt smör är smält. Smöret gör att krämen svalnar och då kan man tillsätta vaniljsockret.


Se till att krämen och bottnarna är helt kalla innan du lägger i hopp delarna, annars finns det risk att all kräm rinner ut på sidorna. Lägg en botten på ett stort ark aluminiumfolie, häll ut en fjärdedel av krämen på botten och lägg på en ny, häll ut en fjärdedel på den botten och lägg på den sista bottnen. 
Packa i hopp folien till ett litet paket och stoppa in i frysen, om bottnen går lite sönder eller trycks i hopp i packningen gör det inget efter frysningen blir tårtan mjukare.
Gör sedan lika dant med de andra bottnarna.

När gästerna kommer är det bara att plocka fram ett tårtpaket och vispa ca 2 dl grädde, vispa den mjukt så den lätt spiller över sidorna på tårtan och garnera efter smak. 
Jag har gjort de här socker/karamell blommorna att garnera med. Tårtan tinar väldigt fort i rumstemperatur så man behöver inte vänta med att ha på grädden. 

måndag 8 juli 2013

Roller derby SM

I helgen såg jag på mina första live Roller derby bout (matcher) och jag börjar med att sträck titta på flera på raken under SM-Veckan i Halmstad. På lördagen skulle Calle springa i lag-sm så jag tog med mig Georga hon hade aldrig sett Roller derby tidigare och blev helt såld på sporten.
 

När Calle blivit klar med sin tävling (hans lag kom på fjärdeplats) gjorde han oss sällskap och han fotade en hel del så de bilderna kommer nog att komma upp ganska snart.

Roller Derby är en fantastisk sport som jag hoppas kunna ta del av mer av men jag behöver nog öva upp lite kondition och fixa lite krämpor men jag planerar att göra det i höst och får förhoppningsvis kontakten med någon av Göteborgs teamen men som gammal Västeråsare var jag ju tvungen att heja på underdogen Västerås Roller Derby som bara spelat ett bout tidigare och gjorde väldigt bra ifrån sig ändå. Här är en bild från söndagen där Västerås rollerderby van mot Royal army
Om ni vill se någon av bouten kan ni kolla på dem inspelade på http://www.justin.tv/smrollerderby2013/videos

torsdag 4 juli 2013

Sockerblommor som dekoration

För några år sedan såg jag på "det søde liv" på svt. Det är ett danskt dessert program och ett av avsnitten använde hon några fantastiska små mässings formar för att göra kristallklara sockerblommor. Hon nämnde att de var ganska dyra men jag fick något extremt habegär till dem och övertalade min familj att gå ihop och köpa dessa formar åt mig i födelsedagspresent och till sist fick jag dem och jag blev överlycklig! 

Tydligen kan man använda dem till att göra chokladblommor också så jag började med det men det gick inte alls vilket gjorde att jag tappade modet och formarna har legat i sin låda i några år. Men för några dagar sedan hittade jag videoklippet där hon använder formarna och receptet på sockerkaramellen och beslöt mig för att prova och det gick superbra! Jag behövde lite träning och lite tålamod för att det skulle funka men efter ca 3 missformade blommor gick det riktigt bra och jag fick en hel del blommor som ser skapliga ut. Dessa ska jag försöka förvara i en vecka till min födelsedag så hoppas jag kunna använda blommorna som dekoration på tårtan. 
Detta är mässingsformarna som jag använt för att göra blommorna.
Pappa provsmakar en av de defekta blommorna och de blir godkända, de är rätt goda och smakar lite som honungskarameller.

Den karamellen som blev över hällde jag ut på lite bakplåtspapper för att göra brutna karameller, de var lite svårt att dela på dem men efter lite bankande fick jag dem till lagom storlek sedan pudrade jag dem med florsocker för att de inte ska klibba ihop de blev lite tråkigare då för under den pudrade ytan är de kristallklara och fantastiskt vackra men ibland får man gå på vad som är praktiskt än vad som är estetiskt. 


------------------------UPPDATERING------------------------
Här finns en bild på hur min tårta blev med blommorna på + recept på den fantastiska tårtan