fredag 27 september 2013

Vantar för alla årstider

I går hade Clara Falk och Kamilla Svanlund releaseparty för sin nya bok Vantar för alla årstider, det är en jättefin bok med massor mönster på vantar och halvvantar. Partyt var jätte mysigt med 7 sorters kakor, garn försäljning och massor av trevligt folk.
Jag köpte självklart boken och fick den signerad.
Jag fick i våras möjlighet att provsticka ett av mönstren innan boken var klar, men det var ju hemligt så jag fick inte säga något.

Jag stickade i alla fall mönstret Kerstin som är en vackert mönsterstickad halvvante. Mönstret var riktigt bra och det gav mig mersmak att sticka med Kampes garn där emot ändrade jag färgerna men jag tror den hade varit snyggare om dom var mer kontrasterande.

PS. Glöm inte bort att kolla på sida 122, där blir jag till och med tackad för att jag hjälpte till och provstickade.

torsdag 19 september 2013

Nagellacksställ

För ett bra tag sen, innan sommaren såg jag en beskrivning på Youtube på hur man kan göra ett eget nagellacksställ av "fome board" till min förtjusning använder de på Calles jobb sådant för att montera bilder på och får därför en väldans massa spill som bara kastas i vanliga fall. Så jag plockade på mig så många bitar jag kunde som var av någorlunda lämplig storlek och av dem byggde jag den här.

Jag kan inte hitta den videon jag såg men jag har hittat flera liknande och här är en av dem.
Det materialet som Calles jobb använder är klistrigt på ena sidan (för att montera bilder på) så för att så bästa resultat på mitt ställ satte jag fast svart tyg. Jag är riktig nöjd och jag har till och med lite plats om min kollektion skulle växa. Jag har haft lite svårt att veta hur jag skulle förvara mina nagellack och hur jag lätt ska hitta de färger jag vill ha men nu är allt fixat och det ser så prydligt och organiserat ut. På hyllan står även priset i min giveaway som avslutas den 23 oktober 2013

tisdag 17 september 2013

Mönsterstickade gran vantar

Jag har lovat mina kusiner att jag ska sticka vantar till dem. De första skulle jag sticka till kusin Anna, men första försöket blev inte så bra och har därför legat halvstickad ett tag tills jag började i skolan igen och såg alla fina saker alla stickade i klassen, då satte inspirationen igång. Jag gjorde om mönstret lite och fixade och trixade lite. Så här blev dom.
Mönstret till vantarna har jag gjort från ett mössmönster jag ritade för ett tag sedan men aldrig stickat nåt av och nu har jag justerat det lite extra utifrån stickningen av de här vantarna.
Dom gula markeringarna visar vart tummen ska sitta på höger respektive vänster vante. Sticka gärna de här vantarna och berätta vad du tyckte om mönstret.

söndag 15 september 2013

Sushi kväll och nagel målning.

För någon vecka sedan bjöd några i klassen in sig till mig på sushi kväll, hur de fått reda på att jag är lite haj på sushi vet jag inte men så fick det bli. Jag köpte in det mesta i sushi väg och resten köpte Elin. Jag hittade till och med saké på systemet. 
Jag kokade upp 1 kg ris så det blev en hel del bitar här ser vi bara några.

Efter att vi fått sushi koma av att äta för mycket blev det även lite nagel målning och stämpling
Det var på det hela taget en väldigt trevlig kväll och alla fick sushi lunch låda till i morgon.

torsdag 5 september 2013

Slöjd och fiskskinn

2011 åkte jag på Nordiskt sommarläger på Island det var fantastiskt roligt och jag åker gärna igen, både till Island och på Nordiskt sommarläger. Nåja en av kurserna jag gick var sy och skapa i fiskskinn det var väldigt roligt och jag köpte med mig en del fiskskinn hem. 

När jag senare började på Göteborgs Universitet träffa jag Malin Karlsson som fettgarvar en del lite olika saker, med hennes instruktioner och lite misstolkningar gjorde jag en sommar den här beskrivningen i hur man "kan" garva fiskskinn.

Jag har fått frågan vad det blev av skinnet sen och svaret är faktiskt har det inte blivit nåt alls. Jag har gått och tittat på det några gånger med gädda är nog inte den bästa fisken att garva av, skinnet känns som pergament och är genomskinligt. 

Men jag tänkte att jag kan lägga upp lite bilder av vad jag sydde på kursen på Island, jag har använt lite olika skinn men det är en blandning av lax, torsk, havskatt och någon sorts karpfisk.
  
Det största och mest användbar jag sydde på kursen var en plånbok i laxskinn, den här använder jag fortfarande och jag gillar den.

Här är några smycken jag gjorde det första settet är av karpfisken, det blåa armbandet av torsk och det vita av lax. Alla dessa är ju köpe skinn som är garvade med ganska stränga kemikalier och dessutom färgade men de är ju också väldigt fina och blir nog lika fina om man använder naturfärgat skinn.
Sista dagen hade vi lite utställning på vad som gjorts under kursveckan och de här är de jag ställde ut av fiskskinns sakerna.

Dom här sakerna har någon annan på kursen gjort jag tänkte jag skulle lägga upp bild på dem med för att ge mer inspiration.
Smycken och väskor var väl det som skapades mest under kursen
Det prickiga skinnet är av havskatt, det är ett riktigt tjockt skinn nästan som läder.

Malin Karlsson höll faktiskt en kurs för ungdomar nyligen och på den här länken finns det en bild på vad de gjorde