måndag 21 oktober 2013

Första gången på mina roller derby skates

I helgen var jag och besökte min kära vän Sofia. Både hon och jag har fått upp ögonen för Roller Derby lite parallellt utan inverkan av varandra, fast sen när vi upptäckte att båda var intresserade så började vi peppa varandra. Hon har gått en fresh meat kurs med Stockholm roller derby och jag har mest varit åskådare (framför allt på SM) men verkligen vilja prova sporten själv. Alltså jag är inte särskilt atletisk av mig och verkligen inte fitt men jag har fått tag på ett nybörjar kitt och har bestämt mig för att prova. 



Det var Jätte läskigt! Jag har inte stått på skridskor eller nåt liknande sen jag var en liten knodd och det är himla svårt! Jag var så himla rädd att trilla också. Jag trillade två gånger och det gjorde inte särskilt ont jag har ju mycket stötdämpare runt kroppen och alla skydd fungera utmärkt.

Ska jag vara ärlig åkte jag inte runt särskilt mycket men jag tror att nästa gång ska jag gå ut lite mer för det, som sagt det värsta som kan hända är att jag trillar och det är inte så farligt och dessutom om jag ska spela sporten kommer jag att trilla mycket mer och antagligen få lite smällar av andra. Det var himla kul att se Sofia åka hon är så himla duktig och jag ser fram emot när jag ska kunna åka lika bra som henne och kanske till och med spela mot henne i framtiden! :D

onsdag 9 oktober 2013

Fruktflugefälla som faktiskt fungerar!

Det händer varje år och det går inte att gömma sig mot... 
Fruktfluge invasionen!
Jag har provat massa sätt att bli av med dessa fruktflugor. Dels hålla kliniskt rent och kasta komposten varje dag - det är rätt jobbigt alla frukter och grönsaker måste förvaras i kylen vilket gör att frukten blir iskall när man ska äta den och tomater, avokado och äpplen mår inte bra i kylan och glömmer man rensa diskhon en gång måste man börja om. Även om du håller kliniskt rent på ytorna kan dom festa loss i avloppen, jag brukade hälla ner diskmedel och kokande vatten för att bli av med det problemet.
Ett annat vanligt tips man får är att blanda vinäger, honung, vin, socker etc i olika mängder och med en liten droppe yes diskmedel i (för att förstöra ytspänningen) och jag fångar några stycken på det viset men verkligen inte så att det gör någon större skillnad i mängden flugor i rummet, däremot brukar de hänga på kanten på skålen bara för att retas.

Men en dag googlade jag på det för att se om det fanns några fler alternativ på flugfällor och jag hitta den bästa jag någonsin har provat!
Det är en enkel petflaska (enligt videon behövde den vara en av de större varianterna 1,5 eller 2 l) som man klipper av toppen på och vänder ut och in och innan man tejpar igen den så stoppar man i flugornas älsklings mat, bananskal. Hon i videon poängterar att det är viktigt att inte få banan fingeravtryck på utsidan eller inne i tratten på flaskan. Sedan tejpar man bara igen flaskan med några varv och försäkrar sig om att det inte finns några små hål att krypa ut ur.


Jag började med att ställa flaskan under diskbänken, det gick så där och jag fånga några få så jag tänkte att jag ställer den i fönstret så kanske solen skiner på den och bananen luktar lite extra, jag vet inte om det var därför men nu är nästan alla flugor fast och bara någon enstaka som flyger omkring i köket.


För att det ska funka optimalt måste ju självklart alternativa matplatser tas bort så som fruktskålen eller kompostpåsen men det går väldigt mycket fortare med hjälp av fällan.
Här är videon som jag har arbetat efter

torsdag 3 oktober 2013

Lönnlövsrosor

Nu när hösten är här och alla träden ändrar färg. Hösten är min favorit årstid luften blir så ren och klar och allt känns så friskt. Man kan passa på och ta hand om löven när de är i sin fantastiska prakt det har jag valt att göra genom att göra dessa fantastiska rosor av lönnlöv.