fredag 27 december 2013

God jul

Under julhelgen har jag varit hos familjen i Stockholm och Västerås. Jag har dessutom haft med mig Väninnan och inneboende Afrotditi med mig och visat hur vi firar jul i Sverige. (hon är från Grekland)
Det har väl varit lite blandat med traditioner och nya saker, Calle är ju vegetarian och svenska julbordet är väldigt köttigt. Jag provade två nya recept som jag hitta på Pinterest.

Recept och där jag hitta dem
Den ena var dom här fantastiska julstjärnorna men svamp fyllningen var väldigt tråkig men dom var fantastiskt vackra på julbordet, dom var ganska jobbiga att göra om man ville ha ut så mycket av degen som möjligt, om man inte bryr sig så mycket om det så är det lättare. Om jag skulle göra dem igen skulle jag byta ut fyllningen till något annat, kanske fetaost och ruccola.

Recept och där jag hitta den
Det andra jag gjorde var den här fantastiska ostbollen, fast min ostboll blev lite platt i botten men den var fantastiskt god och väldigt lätt att göra med en matberedare. Granatäpple kärnorna gav en fräsch och syrlig nivå till ostbollen och gjorde den fantastiskt vacker. Denna kommer jag definitivt att göra igen, den var god på allt kex, knäckebröd och tunnbröd. Den rekommenderas varmt.

Vi har shoppat lite i Västerås och gjort Stockholm i mellandagarna. Här står vi och snörvlar i regnet och kollar på Stockholm stad.(egentligen skrattar vi för att Calle ska hålla på och fota och vi försöker att se normala ut)

måndag 16 december 2013

Julgranskulor av papper

Jag har nyligen lärt mig göra julgranskulor av papper! De är sjukt snygga och ganska lätta att göra och är ett perfekt julpyssel. Jag har gjort en liten beskrivning på hur man gör men om det inte är tydligt nog är länken till sidan där jag lärde mig här.

Så här gör man.
Du behöver:
Två kvadrater av pappersax lim

Börja med att vika kvadraten på diagonalen, vik upp igen och vik den andra sidan så att du får ett kryss på pappret.


Vik sedan längsmed pappret, vik upp igen och vik på den andra sidan. Detta gör man för att få hjälplinjer att vika efter. Mönstret på pappret ska se ut så här.

Den här biten var svår att fota själv, men du ska lägga pappret så det ligger som en diamant och ta sidorna och vik in dem i pappret så att du får en liten fyrkant. Insidan ska se ut så här.

Vänd sedan på pappret så att den vikta kanten är emot dig och gör ett hjälp veck genom att vika in kanterna så som bilden visar. Vänd på pappret och gör likadant på andra sidan.

Klipp av bitarna som sticker ut ifrån det du nyss vikt.

Nu tar man och vecklar ut en bit som man vek in tidigare och öppnar den, sedan plattar man till den och viker den tillbaka åt det håll den låg. Gör sedan likadant på de andra tre bitarna.

Så här ser det ut när man gjort alla bitar.

Vik in alla hörn så att det blir en diamant. Det är totalt 8 hörn.

Vik upp allt igen och öppna pappret. Det ska se ut så här.

Nu är det bara att vika in hörnen, det är lätt på grund av hjälpvecken i de tidigare stegen och är egentligen bara att trycka in.

Gör nu en till för det behövs två likadana.

Limma sedan ihop de två bitarna, jag tycker att det är lättast att börja limma två veck och sedan jobba mig runt.

Jag hade lite lim med glitter i och med det målade jag på kanterna av kulorna för att göra dem lite juligare. 

Man kan också göra små för att dekorera julklappar med




torsdag 5 december 2013

Roller Derby NSO

I helgen var jag NSO för första gången. NSO betyder Non Skating Official och är de som administrerar roller derby matcher de håller koll på utvisningar, poäng och liknande. Jag fick hålla koll på poängen den här gången och det var himla roligt.
Här räknar jag poäng på uttagningen för Landslaget, Foto Carl Wistedt

Jag har långsiktiga planer på att börja spela roller derby men just nu har jag lite medicinska utredningar som jag vill få nåt svar på innan jag börjar. Det rör sig framför allt om mina armar som inte klarar någon hårdare beröring utan att jag får oresonliga smärtor. Jag ska snart på besök hos en specialläkare så får vi se vad hon säger under tiden går jag på sjukgymnastik.

Jag fick dock ett bra tips av en på matchen att jag kan ju börja med att bli domare för att träna på att åka och träna på alla regler och när jag väl fått ordning på armarna så har jag lite försprång. Det lät som en himla bra idé tycker jag!


Här räknar jag poäng för lilla hjulafton och så har jag en fin officiell tröja på mig också. Koncentrerade och sammanbitna. Foto Carl Wistedt


Här slut-checkar vi med domarna, Jag borde bli domare bara för att få ha på mig en svart vit randig tröja. Foto Carl Wistedt