onsdag 9 oktober 2013

Fruktflugefälla som faktiskt fungerar!

Det händer varje år och det går inte att gömma sig mot... 
Fruktfluge invasionen!
Jag har provat massa sätt att bli av med dessa fruktflugor. Dels hålla kliniskt rent och kasta komposten varje dag - det är rätt jobbigt alla frukter och grönsaker måste förvaras i kylen vilket gör att frukten blir iskall när man ska äta den och tomater, avokado och äpplen mår inte bra i kylan och glömmer man rensa diskhon en gång måste man börja om. Även om du håller kliniskt rent på ytorna kan dom festa loss i avloppen, jag brukade hälla ner diskmedel och kokande vatten för att bli av med det problemet.
Ett annat vanligt tips man får är att blanda vinäger, honung, vin, socker etc i olika mängder och med en liten droppe yes diskmedel i (för att förstöra ytspänningen) och jag fångar några stycken på det viset men verkligen inte så att det gör någon större skillnad i mängden flugor i rummet, däremot brukar de hänga på kanten på skålen bara för att retas.

Men en dag googlade jag på det för att se om det fanns några fler alternativ på flugfällor och jag hitta den bästa jag någonsin har provat!
Det är en enkel petflaska (enligt videon behövde den vara en av de större varianterna 1,5 eller 2 l) som man klipper av toppen på och vänder ut och in och innan man tejpar igen den så stoppar man i flugornas älsklings mat, bananskal. Hon i videon poängterar att det är viktigt att inte få banan fingeravtryck på utsidan eller inne i tratten på flaskan. Sedan tejpar man bara igen flaskan med några varv och försäkrar sig om att det inte finns några små hål att krypa ut ur.


Jag började med att ställa flaskan under diskbänken, det gick så där och jag fånga några få så jag tänkte att jag ställer den i fönstret så kanske solen skiner på den och bananen luktar lite extra, jag vet inte om det var därför men nu är nästan alla flugor fast och bara någon enstaka som flyger omkring i köket.


För att det ska funka optimalt måste ju självklart alternativa matplatser tas bort så som fruktskålen eller kompostpåsen men det går väldigt mycket fortare med hjälp av fällan.
Här är videon som jag har arbetat efter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar