måndag 30 november 2020

Kålsallad med morotsröra

Den här salladen är min egna variant av en sallad jag fick på restaurangen Garveriet i Floda. Den består av 3 delar, salladen, dressingen och en väldigt god morotsröra.


Ingredienser 

Sallad

1 knippe grönkål, 

ca ½ huvud vitkål, 

400 g morötter


Dressing 

Dijonsenap
Olivolja eller kallpressad rapsolja

Äppelcider vinäger

Salt och Peppar


Morotsröra

400 g morötter

30 g solrosfrön

30 g pumpa frön

30 g sesamfrön

½ dl god olja

Salt och peppar

ev Vatten för spädning


Gör morotsröran

Börja med att skala och dela morötterna i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja. Morötterna ska bli mjuka och få ganska mycket färg.


Torrosta fröna i en stekpanna separat. Börja med sesamfröna och lägg dem i pannan medans den värms upp man vill få mycket färg på fröna utan att de blir brända. När sesamfröna är klara rosta solrosfröna och sen pumpa fröna.


Mixa sedan morötterna och fröna i en mixer, här i den goda olja och späd med vatten för att få röran att röra sig i mixern.


Krydda med salt och peppar efter smak.


Salladen

Repa grönkålen och riv bladen i bitar. Massera bladen så de blir lite mjukare, det gör att smakerna kommer fram och gör stor skillnad för att salladen ska bli god.


Strimla vitkål och ha det i grönkålen.


Strimla även morötterna i smala och korta morotsstavar och ha det i salladen.


Dressingen

Blanda en del olja och en del vinäger i en skål.

Klicka i dijonsenap och salt och peppar efter smak och vispa upp dressingen till en emulsion. Senapen hjälper att binda ihop allt.


Servering

Jag brukar hälla dressingen över salladen och blanda runt det då kan man också se om dressingen behöver mer av något. Men vill man att salladen ska hålla länge kan man ha dressingen vid sidan av men även med dressingen på salladen håller den sig i kylen i flera dagar.


Servera salladen, dressingen och morotsröran med ett gott bröd. Ät gärna allt tillsammans på brödet med ett tjockt lager morotsröra och ett berg av sallad på mackan. Både salladen och röran kan ätas var för sig också men de passar så himla bra ihop


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar