torsdag 4 juli 2013

Sockerblommor som dekoration

För några år sedan såg jag på "det søde liv" på svt. Det är ett danskt dessert program och ett av avsnitten använde hon några fantastiska små mässings formar för att göra kristallklara sockerblommor. Hon nämnde att de var ganska dyra men jag fick något extremt habegär till dem och övertalade min familj att gå ihop och köpa dessa formar åt mig i födelsedagspresent och till sist fick jag dem och jag blev överlycklig! 

Tydligen kan man använda dem till att göra chokladblommor också så jag började med det men det gick inte alls vilket gjorde att jag tappade modet och formarna har legat i sin låda i några år. Men för några dagar sedan hittade jag videoklippet där hon använder formarna och receptet på sockerkaramellen och beslöt mig för att prova och det gick superbra! Jag behövde lite träning och lite tålamod för att det skulle funka men efter ca 3 missformade blommor gick det riktigt bra och jag fick en hel del blommor som ser skapliga ut. Dessa ska jag försöka förvara i en vecka till min födelsedag så hoppas jag kunna använda blommorna som dekoration på tårtan. 
Detta är mässingsformarna som jag använt för att göra blommorna.
Pappa provsmakar en av de defekta blommorna och de blir godkända, de är rätt goda och smakar lite som honungskarameller.

Den karamellen som blev över hällde jag ut på lite bakplåtspapper för att göra brutna karameller, de var lite svårt att dela på dem men efter lite bankande fick jag dem till lagom storlek sedan pudrade jag dem med florsocker för att de inte ska klibba ihop de blev lite tråkigare då för under den pudrade ytan är de kristallklara och fantastiskt vackra men ibland får man gå på vad som är praktiskt än vad som är estetiskt. 


------------------------UPPDATERING------------------------
Här finns en bild på hur min tårta blev med blommorna på + recept på den fantastiska tårtan
                         ------------------------UPPDATERING 2------------------------
Eftersom länkarna inte längre fungerar och folk har bett om receptet i inlägget gör jag det här.

Sockerblommor
500 g socker
2 dl vatten
25 g glukossirap

Gör så här
Se till att alla verktyg och kastrullen är väl rengjorda ev smuts kan göra att sockret kristalliseras. 
Häll ingredienserna i en kall kastrull och rör om så allt socker blir blött. Slå på spisen på hög temperatur tills det kokar kraftigt och sänk sedan till medel värme.
Tvätta sidorna på kastrullen genom att pensla med kallt vatten så allt socker smälts ner i sockerlagen igen. detta görs för att sockret inte ska kristalliseras utan bli helt klart. upprepa tvättningen under hela processen ca 8 - 10 gånger för mycket tvätt tillför för mycket vatten i lagen.
När lagen börjar tjocknar sätt i termometern den ska nå 152-153 grader, helst ska lagen inte gulna.
Ta bort kastrullen från värmen och använd karamellen så fort som möjligt efter att den slutat bubbla.
Mässingsformarna bör redan legat i isvatten med 2 droppar neutral matolja.
Ta upp en form och torka av den noga med en kökshandduk och doppa formen snabbt i sockerlagen vänta några sekunder och lossa sockret från mässingen, lägg blomman på bakplåtspapper och lägg ner formen i isvatten igen.
använd sockerlagen tills den blir grumlig och skrovlig efter det kan den inte användas mer.

5 kommentarer:

  1. Vad fina blommor!
    Var kan man köpa formarna och kan du lägga upp receptet på sockerlagen?

    SvaraRadera
  2. Såg nu videoklippet och receptet, men frågan kvarstår var man kan köpa dom där söta mässingsblommorna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick mina i födelsedagspresent men dom beställdes på http://www.dessertshouse.com/index/index.php/en/component/virtuemart/1/1/chocolate-supplies/chocolate-magyfleur-flower-system-17-pcs-detail?Itemid=0
      Men när jag sökte lite hittade jag den här danska sidan där man kunde köpa dem i delar, dock verkar den daska sidan dyrare http://www.alttilkager.dk/group.asp?group=192

      Radera
  3. Jag såg också programmet och blev fast beslutad om att hitta egna formar (jag använder nog mer glukos än receptet dock, ca 1/5). Om någon är ute efter dem hjälper det avsevärt att veta att de heter Magyfleur, sök på det så hittar ni både butiker och annonser för att köpa dem. Det finns minst tre olika serier av formar, Magyfleur, Magydecor och Magyrelief. Jag köpte själv dem på http://www.meilleurduchef.com.

    SvaraRadera
  4. Hej
    Länken till receptet funkar inte längre :(
    Skulle du kunna lägga ut receptet på din blog istället?

    SvaraRadera