torsdag 11 juli 2013

Tuastårta recept

När någon i familjen fyller år gör vi alltid Tuastårta, Tua var fru till en barndomsvän till min far och hon hade tydligen alltid den här tårtan i frysen ifall hon skulle få besök och hon delade med sig receptet till min mor som har haft receptet uppskrivet i en väldigt väl använd kokbok så länge jag kan minnas. 

Tårtan är väldigt lätt att göra och man behöver inte så mycket ingredienser men den är makalöst god , den kanske inte ser ut att vara den mest spektakulära tårtan men den är fantastiskt god.
Man kan förvara tårtan i frysen under en längre tid om man skulle vilja men tårtan bör frysas minst en dag innan kalaset annars blir den för frasig. När gästerna kommer plockar man helt enkelt fram tårtbottnen ur frysen, kokar kaffe och vispar grädde så den blir fluffig men lätt rinnig och när man är klar har tårtan tinat och är klar för garnering och servering.
Min mor bakade alltid två tårtor när min bror fyllde år i februari och sparade den andra till när jag fyllde år i juli och det funkade utmärkt. Jag bakar också två på en gång dels om man får många gäster annars har man en tårta till övers om man får gäster en annan gång och vill flasha lite.

Receptet för två tårtor
Botten
100g Hasselnötter, malda
4 msk Kakao
8 Äggvitor
2½ dl Socker
Kräm
8 Äggulor
2½ dl Socker
2 dl Grädde
2 tsk Potatismjöl
200g Smör
2 msk Vaniljsocker


Mät upp hasselnötterna och mal dem med en mandelkvarn, (det går inte att hackar dem i en matberedare, de blir inte samma sak). Om man sätter fast en plastpåse med en gummisnodd på kvarnens munstycke blir det inge spill och underlättar vid nästa steg.


Blanda i kakaon i nötterna på det här sättet undviker man klumpar och det underlättar när man sedan ska blanda det med äggen.


Separera äggen och vispa äggvitorna och sockret till hårt skum tills det bildar toppar.

Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggen så att det blir jämnt fördelat men behåller så mycket fluffighet som möjligt.

Rita ut cirklar på bakplåtspapper vi har alltid använt våra djupa tallrikar som är ca 21 cm i diameter. Vi får plats med tre på varje papper.


Sätt på ugnen på 150 grader. Fördela smeten jämnt på alla cirklar och bred ut smeten lite över sträcken, grädda båda plåtarna på samma gång i en ca timme och byt plats på den efter halva tiden. Man vill att bottnen ska ha torkat och blivit lätt brun på kanterna. Undertiden bottnarna är i ugnen kan man göra krämen.

Kräm
I en kastrull häller du äggulorna, sockret, grädden och potatismjölet sjud krämen tills den tjocknar och rör kraftigt hela tiden för att undvika att äggen koagulerar och bildar klumpar.

När krämen är riktigt tjock tar du av kastrullen från värmen och tillsätter smöret och rör tills allt smör är smält. Smöret gör att krämen svalnar och då kan man tillsätta vaniljsockret.


Se till att krämen och bottnarna är helt kalla innan du lägger i hopp delarna, annars finns det risk att all kräm rinner ut på sidorna. Lägg en botten på ett stort ark aluminiumfolie, häll ut en fjärdedel av krämen på botten och lägg på en ny, häll ut en fjärdedel på den botten och lägg på den sista bottnen. 
Packa i hopp folien till ett litet paket och stoppa in i frysen, om bottnen går lite sönder eller trycks i hopp i packningen gör det inget efter frysningen blir tårtan mjukare.
Gör sedan lika dant med de andra bottnarna.

När gästerna kommer är det bara att plocka fram ett tårtpaket och vispa ca 2 dl grädde, vispa den mjukt så den lätt spiller över sidorna på tårtan och garnera efter smak. 
Jag har gjort de här socker/karamell blommorna att garnera med. Tårtan tinar väldigt fort i rumstemperatur så man behöver inte vänta med att ha på grädden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar